Qazanın dibi yandırıldıqda bu çox zəhmətli bir iş ola bilər və bəzən nə etsəniz də ləkələri çıxara bilmirsiniz. Yaxşı, qazanınıza zərər vermədən yanıqları praktiki üsullarla təmizləməyə necə?
Bəzən ən yaxşı qablar belə mətbəx qəzalarına məruz qaldıqda yararsız hala düşə bilər. Xüsusən də yanmış qabların dibini təmizləmək çox çətin prosesdir və onlardan pis qoxu gəlir. Bu səbəbdən tez hərəkət etmək və yanığı gecikdirmədən təmizləmək çox vacibdir. Bunun üçün bir neçə praktik həll yolu var.
Yanmış qazanı təmizləyərkən görüləcək ilk şey, yanıqlar çox soyumadan hərəkətə keçməkdir. Bu səbəbdən yanıqların quruyub yaxşı yapışmaması üçün üzərinə qaynar su tökün, sonra bir az yuyucu vasitə əlavə edib ocağın altını yandırın.
Yuyucu su qaynamağa başlayanda, yanmış hissələri taxta qaşıqla yavaş-yavaş çıxarmağa çalışın. Bu mərhələdə metal qaşıqlardan istifadə etməməyiniz çox vacibdir, əks halda qazanınıza çox zərər verərsiniz.
Bu üsul yanmış qabların təmizlənməsində ən effektivdir və ləkələrin çoxunu yumşaltmağa kömək edir. Bu mərhələdən sonra qazanınız hələ də yanıbsa, istifadə edə biləcəyiniz başqa üsullar da var.
1. Çörək soda: Tərkibində kimyəvi maddələr olmayan ən təsirli üsullardan biri də sodadır. Əvvəllər qaynadılmış qazandakı suyu soyudub boşaltdıqdan sonra üzərinə 1 çay stəkan soda əlavə edib 3 stəkan su ilə qarışdırın.
Soda qazanın altını örtdükdən sonra bir az reaksiya verəcək və yanıqları yumşaldacaq. Sonra bu qarışığı sobaya qoyun və yenidən qaynatmağa başlayın. Çörək soda qarışığı qaynayan kimi, qabı cızmamağa diqqət edərək, tel və ya plastik fırça ilə ovuşdurun.
2. Sirkə: Digər təbii təmizləyici sirkədir. Xüsusilə inadkar ləkələrin öhdəsindən gələn turşu təbiəti də qazanınızın parlamasına kömək edir. Qazanda qalan yanıqların üzərinə bir az ağ sirkə tökün və istəsəniz bir az soda ilə qarışdırın.
Sirkəni sulandırmaq və yumşaltmaq üçün kifayət qədər su əlavə edin və təxminən yarım saat qaynatın. Bu arada qazanın dibində yumşalmağa başlayan kirləri cızmadan taxta qaşıq və ya fırça ilə təmizləməyə başlayın.
3. Yağ təmizləyici: Bu proseslər qeyri-kafi olarsa və ya daha sürətli nəticə əldə etmək istəyirsinizsə, yağ təmizləyicidən istifadə edə bilərsiniz. Amma unutmaq olmaz ki, yağdan təmizləyicilər yüksək miqdarda kimyəvi maddələr ehtiva edir və çox inhalyasiya edilməməlidir.
5 dəqiqə yanıqlara püskürtmək üçün bir az yağ təmizləyici buraxın. Sonra üzərinə bir az su əlavə edib yenidən qaynamağa buraxın. Qaynadıqca, yavaş-yavaş kirdən təmizləməyə başlayın.
4. Limon və Duz: Limon və duz reaksiyaya girdikdə, ləkələri çox tez çıxaran bir quruluşa malikdirlər. Bu səbəbdən qazana 1 xörək qaşığı duz və 2 xörək qaşığı limon suyu töküb yarım saat gözləyin. Ləkələr yumşaldıqdan sonra onları süngərlə zərifcə sürtmək olar.
Tavanın xarici hissəsi həddindən artıq odla təmasda olduqda, bəzən qaralana bilər. Bəzi hallarda metalın rənginin dəyişməsi və ya ləkələnməsi baş verə bilər. Bunlar bir çox praktik üsullarla asanlıqla təmizlənə bilər. Bundan əlavə, yanmış qazanı necə təmizləmək barədə düşünürsünüzsə, onu sınamaq faydalı olardı.
Ləkələri təmizləmək üçün soda və sirkədən istifadə edə bilərsiniz. Əvvəlcə qazanın kənarına bir az soda səpin və üzərinə sirkə əlavə edin. Bu qarışıq reaksiya verəcək və köpüklənməyə və ləkələri çıxarmağa başlayacaq. Daha sonra çölünü süngərlə yaxşıca təmizlədikdə qazanınız parlaq və ləkəsiz görünəcək.
Sirkə və limonun asidik xüsusiyyətləri sayəsində ləkə və əhəng olan qazan və çaydan kimi bütün mətbəx qablarını təmizləyə bilərsiniz. Məsələn, çaydanınızın içi əhəngləşəndə içinə qoyacağınız sıxılmış limon qabıqları ilə bir gecədə buraxın. Növbəti səhər çaydanı limonun qabığı ilə yaxşıca sürtün. Bütün ləkələrin çıxdığını görəcəksiniz.