14 Oktyabr, 2022

Düzgün Soyuducu seçimi

Soyuducu alarkən nələrə diqqət etməlisiniz?

Bu gün soyuducular həyat tərzimizə, ehtiyaclarımıza və büdcəmizə görə dəyişir. Yeni evinizə köçərkən ərazisinə və alış-verişinə görə soyuducu seçmək çox vacibdir. Yaxşı, nəyə diqqət etməlisiniz?

Soyuducu alarkən nəzərə alınmalı ən vacib texniki detallar həcm, enerji sinfi, texnoloji xüsusiyyətlər və kompressor qabiliyyətidir. Onları necə qiymətləndirməyi öyrənmək üçün məqaləmizin qalan hissəsinə baxa bilərsiniz.

Solo və ya daxili?

Soyuducu seçərkən nəzərə alınmalı olan ilk şey müstəqil və quraşdırılmış dizaynlardır. Bu tamamilə sizin ehtiyaclarınıza və zövqünüzə bağlıdır.

Solo: Daha elastik soyuducu modelləri ilə seçimlərini daha geniş çeşiddə saxlayır.

Quraşdırılmış: Mətbəxdəki digər əşyalarla uyğun gəlir və bütövlüyün pozulmasının qarşısını alır.

Həcm və Tutum

Soyuducunun həcmi evdə yaşayan fərdlərin sayına görə qiymətləndirilə bilər və litrlə ölçülür. Buna əsasən:

·       1 nəfər üçün: 40-100 litr

·       1 nəfər və 1 uşaq üçün: 150-250 litr

·       2 nəfər və 2 uşaq üçün: 250-350 litr

·       3 nəfər və 2 uşaq üçün: 350-500 litr

·       4 böyük və 3 uşaq üçün: 550-850 litr

Bu gün böyük soyuduculara daha çox tələbat var. Soyuducunun tutumu həcmlə mütənasib olaraq artır, ancaq mətbəxiniz üçün çox böyük bir soyuducunun olmasının mənfi cəhətləri ola biləcəyini unutmamalısınız.

Birbaşa sərin

Soyuducularda soyuducu və dondurucu kameralar üçün iki ayrı soyutma sistemi var və bunlara yüksək səviyyədə inkişaf etmiş sistemlər daxildir. Soyuducuda birbaşa soyutma sisteminin olması soyuducuya yerləşdirilən məhsulların daha tez soyumasına imkan verir. Bu sayədə qidalar daha uzun müddət dayanır, donmaz və çürüməz, qoxu verməz və bakteriya əmələ gətirməz.

Soyuducunun maksimum effektlə işləməsi üçün soyuducu alarkən birbaşa sərin və ya oxşar texnologiyalara diqqət yetirmək vacibdir. Birbaşa soyutmaya bənzər və ya ondan daha yaxşı işləyən texnologiya şaxtasızdır.

Frost Free Xüsusiyyətlər

Frost Free və ya No-Frost adlanan bu texnologiya indi bir çox soyuducuların ehtiyacı olub. Köhnə soyuducuların ən böyük problemi bizdən asılı olmayaraq arxa və ya dərin üstü qar və həddindən artıq buzlanma əmələ gətirmələridir. Bu, soyuducuya və içindəki qidalara çox ziyan vurur.

Seçdiyiniz soyuducunun dərin dondurucusunun bərabər soyumasını və aldığınız qidaları dondurmadan saxlaya bildiyinizdən əmin olmaq çox faydalı olacaq.

Qapağın Orientasiyası və Modeli

Qapının istiqaməti soyuducuların həcmi qədər vacibdir. Bunlar:

Tək Qapılı: Bu soyuducular əsasən həcm və qənaət baxımından daha kiçikdir. Tək qapılı soyuducular çox vaxt texnoloji cəhətdən daha geri qalır. Bununla belə, bu gün bazarda defrost variantına malik təkqapılı və kiçik həcmli soyuducular mövcuddur.

Qoşa Qapı: Bu şkafların həcmi 250 ilə 500 litr arasında dəyişir və dondurucu bölmənin ayrı bir xarici qapısı var. Bunun səbəbi daha az enerji sərf etmək və əriməni təmin etməkdir.

3 Qapı: Bu modellər evdə az yer olan böyük ailələr üçün uyğundur. Bunun səbəbi onların nazik, lakin standart soyuduculardan xeyli yüksək olmasıdır. Bu yolla onlar 350 litrə qədər həcmə çata bilirlər.

Şkaf Tipi: Bu modellər ən bahalı və ən yüksək həcmə malikdir. Əsasən onlar ən yaxşı texnoloji xüsusiyyətlərə malikdir və yeməklərinizi asanlıqla saxlamağa imkan verir. Gücləndirilmiş şüşə texnologiyası olan modellər çox daha davamlıdır və donma ehtimalı minimuma endirilir.

Enerji sinfi

Soyuducu evimizin daimi işləyən ağ cihazı olduğundan qənaət hissəsinə nəzər salmaqda fayda var. Soyuducu evin illik enerji istehlakının orta hesabla 22%-nə bərabərdir. Bu səbəbdən, ən yaxşı enerji sinfinə sahib olmaq həmişə ən sərfəlidir.

Misal üçün:

·       A++ enerji sinfində olan soyuducu gündə 0,5 kVt enerji sərf etdiyi halda,

·       B enerji sinfində olan soyuducu gündə 1,7 kVt enerji sərf edir.

·       Bu, illik elektrik enerjisi haqqına təxminən 38% qənaət deməkdir.

Kompressor sistemi

Ən müasir soyuducularda çox görəcəyimiz kompressor sistemi, soyuducuda daxili mühitin temperaturunu optimal səviyyədə saxlamaq üçün ən vacib xüsusiyyətlərdən biridir. Kiçik soyuducularda bu sistem tez-tez optimallaşdırılmamış ümumi soyutma sistemi ilə işləyir.

Soyuducuda sərinliyin itirilməsinin qarşısını almaq üçün işləyən kompressorlar optimal temperatura çatdıqda avtomatik olaraq sönür.

Təmizləmə Asanlığı

Nəhayət, qiymətləndirilməli olan başqa bir vacib xüsusiyyət, soyuducunun təmizlənməsinin asan olmasıdır. Xüsusilə də daxili rəflərin asanlıqla çıxarıla bilməsi onların yuyularaq təmizlənməsinə kömək edəcək. Bundan əlavə, daxili kameraların bakteriya əmələ gətirməyən təmiz bir materialdan hazırlanması, toz və kiri asanlıqla çəkməməsi çox vacibdir.