Meyvələr insanlara təqdim edilən ən qiymətli qidalardan biridir. Qurudulmuş meyvələr də sağlamlıq üçün çox vacibdir. Buna görə qurudulmuş meyvələr bədənimizi ilk növbədə sərbəst radikallardan qoruyur. Qidaların antioksidant tərkibini araşdırmaq üçün aparılan analizlərdə quru meyvələrin antioksidant potensialının çox yüksək olduğu müəyyən edilib. Qurudulmuş meyvələr təzə meyvənin tərkibindəki 80-95% suyun 10-20%-ə endirilməsi ilə əldə edilir. Bu “qurutma” prosesindən sonra C vitamini istisna olmaqla, bütün minerallar qorunur.
Kişmiş: Tərkibindəki karbohidrat sayəsində yaxşı bir enerji mənbəyidir. Kişmişin tərkibində A, B1, B2, C vitaminləri və müxtəlif minerallar (dəmir, sink, kalium, maqnezium, fosfor) olduğu üçün yaxşı qida və faydalı dərmandır. Xüsusilə fiziki inkişafda təsirlidir. Kişmişin sidikqovucu və işlətmə təsirinə görə həzm problemi olan fərdlərdə istifadəsi çox faydalıdır. Ölkəmizdə görülən qan azlığı probleminə qarşı da qoruyucu qidadır. Kişmişin tərkibindəki dəmir bədəndə asanlıqla sorulur və gündəlik dəmir ehtiyacının təxminən 35%-ni qarşılaya bilir. Böyrək və qaraciyər xəstəliklərində də faydalı olduğunu göstərən araşdırmalar var. Tərkibindəki B vitaminləri sayəsində unutqanlığa da yaxşı gəlir.
Quru ərik: Qida və kalium baxımından çox zəngindir. Həzm problemlərinə yaxşı gəlir. Beynin nizamlı işləməsini təmin edir, stressi azaldır və anemiyanın qarşısını alır. Xüsusilə tərkibində kükürd olmayan və yalnız günəş işığında qurudulan “günəşdə qurudulmuş” əriklər qanazlığı üçün mükəmməldir. Tərkibindəki A vitamini dəri xəstəliklərinin qarşısını alır. Böyüməyə kömək edir, görmə funksiyalarını gücləndirir, immunitet sistemini qoruyur. Kalium bütün əzələlərin və sinirlərin, xüsusən də ürək əzələlərinin yaxşı işləməsini təmin edir. Lifli qidaların qan şəkərində balanslı bir artım təmin etdiyi və zərərli maddələrin bağırsaqda qalma müddətini qısaltdığı üçün xərçəngdən qorunmaqda faydalı olduğu müəyyən edilmişdir. Buna görə də lifli qida olan ərik gündəlik qida rasionumuzda mütləq yer almalı olan mühüm qidadır.
Gavalı: Bol B1, B2, B3, B6, A, C və E vitaminləri ehtiva edir. Xərçəngə və qocalmaya qarşı ən yüksək qoruyucu təsiri olan meyvə gavalıdır. Tərkibindəki zəngin kalium və maqnezium minerallarına görə qan təzyiqi, qaraciyər, ürək, böyrək və revmatizm xəstələrinə, duzsuz pəhriz saxlayanlara tövsiyə olunur. Məlumdur ki, damson gavalı bağırsaqlara stimullaşdırıcı təsir göstərir. Güclü antioksidantları ilə ürək xəstəlikləri və böhran riskini azaldıcı təsirə malikdir.
Qurudulmuş əncir: Əncir tərkibindəki yüksək protein, vitamin və minerallarla hüceyrələrin yenilənməsini təmin edən qida maddəsidir. 100 qr. Əncir qurusu yeyilərsə, orqanizmin gündəlik kalsium ehtiyacının 17%-i, dəmir və maqneziumun 30%-i, fosforun 20%-i, B1 vitamininin 5%-i və B2 vitamininin 4%-i qarşılanır. Əncir yüksək lif tərkibi ilə xolesterolun qanla qarışmadan çıxarılmasını təmin edir. Həzmi asanlaşdırır və orqanizmimizi bakteriyalara qarşı qoruyucu təsir göstərir. Tərkibindəki yüksək miqdarda kalsium və fosforla sümük və dişlərə qoruyucu təsir göstərir: əncirin tərkibindəki kalsium digər qidalara nisbətən daha asan həzm olunur.
Tut qurusu: Kalsium, dəmir, B1, B2 və C vitamini ilə zəngin olan tutun bir çox xəstəliyə xeyirli olduğu məlumdur. Bədən toxumalarının və hüceyrələrinin yenilənməsində, su balansının qorunmasında, hormon və fermentlərin istehsalında, immunitet sisteminin gücləndirilməsində mühüm təsir göstərir. Ağ tut qızdırmasalıcı və sidikqovucu təsirə malikdir. Məlumdur ki, qara tutdan əldə edilən şərbət ağız və boğaz xəstəliklərinə müsbət təsir göstərir.
Tarix: Bəşəriyyət tərəfindən becərilən ən qədim bitki növlərindən biridir. Xurmanın tərkibindəki dəmir qırmızı qan hüceyrələrində hemoglobinin sintezini idarə edir və xüsusilə hamiləlikdə anemiyanın qarşısını alır, körpənin inkişafı üçün həyati əhəmiyyət kəsb edən qanda qırmızı qan hüceyrələrinin tarazlığını təmin edir. Xurmanın tərkibində olan kalsium və fosfat skeletin formalaşması və bədənin sümük quruluşunun tarazlaşdırılması üçün çox vacib elementlərdir. Alimlərin apardığı araşdırmalara görə, bu meyvələrdə müntəzəm yeyildikdə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan faydalı maddələrin daha çox qabıqlarında olduğu müəyyən edilib.
Qurudulmuş meyvələrin həm bədənimizə verdiyi faydalar, həm də müxtəlifliyi baxımından qida rasionumuza daxil edilməsi faydalıdır.
Sağlam günlər...