13 Oktyabr, 2022

Kərə yağı , Marqarin yoxsa duru yağ- Hansı ziyandır

Kərə yağı yoxsa marqarin ziyandır?

Kərə yağı ilə marqarin arasındakı ən böyük fərq, şübhəsiz ki, birinin təbii, digərinin isə kimyəvi proseslərdən sonra alınmasıdır. Kərə yağı süd qaymağı döyülərək bərkidilməklə alınır. Doymuş yağ və xolesterolda yüksəkdir. Lakin onun tərkibində süd verən inəklərə verilən hormonların və antibiotiklərin qalıqları ola bilmə ehtimalı var. Digər tərəfdən, A, D, E və K vitaminlərinin çox əhəmiyyətli bir qaynağıdır. Marqarin isə bitki yağlarından istehsal olunur və doymuş yağları azdır və tərkibində xolesterin yoxdur. Bununla belə, marqarin hidrogenləşdirmə (doymamış yağ turşularının hidrogenlə doyurulması) adlanan üsulla istehsal edildiyi üçün trans yağın miqdarı yüksək olur. Trans yağlar pis xolesterinin miqdarını artırır və yaxşı xolesterinin miqdarını azaldır ki, bu da doymuş yağdan (ürək xəstəliyinə səbəb ola bilər) çox daha təhlükəlidir.

Son zamanlar marqarin istehsalında yeni texnologiyadan istifadə olunub və tərkibindəki trans yağın miqdarı 1%-dən aşağı salınıb (amma sıfırlanmayıb, məncə hələ də ürək xəstəliyi və ya ürək xəstəliyi riski olanlar üçün təhlükəlidir) . Yeni metodun maraqlıləşdirilməsi; Möhkəmliyi təmin edəcək yağ turşularının, ferment və ya kimyəvi üsullardan istifadə edərək likvidliyə səbəb olan yağ turşularının mübadiləsidir. Tərkibində trans yağ olmadığı üçün marqarin markaları tərəfindən sağlam elan edilir, amma bildiyim qədər sağlam və ya zərərli olduğunu sübut edəcək bir araşdırma hələ aparılmayıb. Yəni bir neçə ildən sonra bu üsulun trans yağlardan da zərərli olduğu deyilsə, təəccüblənməyə dəyməz.

İndi keçək əsas məsələyə...

Xəmirdə kərə yağı yerinə marqarindən istifadə etmək olarmı?

Təbii ki, istifadə oluna bilər. Ancaq bir neçə məqam var ki, onları unutmaq olmaz. Əvvəla, heç bir marqarin (yağ dadını verənlər də daxil olmaqla) əsl kərə yağının dadını və iyini verə bilməz. Əslində bəzi marqarinlərin o qədər süni və pis qoxusu var ki, xəmir bişəndən sonra qaçarsan. Odur ki, marqarindən istifadə edəcəksinizsə, mümkün qədər neytral qoxulu yağları seçin. Daha az qatqı yeyəcəksiniz və istifadə etdiyiniz yağ əlavə qoxu verməsə də, ən azından xəmirinizin iyini pisləşdirmir.

İkincisi; Kərə yağı və marqarinin tərkibindəki yağın miqdarı fərqlidir. Daha əvvəl eşitməmisiniz, amma nə kərə yağı, nə də marqarin 100% yağ deyil. Hər ikisində yağdan başqa maddələr var. Kərə yağında süd/su və müxtəlif vitaminlər olduğu halda, marqarində su/süd və müxtəlif əlavələrdir. Kərə yağının yağ tərkibi 80-81% civarındadır. Yəni 100 qr kərə yağının cəmi 80-81 qramı əsl yağdır. Bu nisbət marqarinlərdə dəyişir. Aşağıdakı cədvəldə siz Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin 17 may 2008-ci il tarixli Sürülə bilən yağlar/marqarin və qatılaşdırılmış yağlar haqqında Kommunikeyə uyğun olaraq marqarinlərin yağ nisbətlərini görə bilərsiniz. Bu cədvələ əsasən, marqarinlərdə yağ nisbəti 10% ilə 90% arasında dəyişir.

Kərə yağı tövsiyə olunan xəmirdə marqarindən istifadə edəcəksinizsə, marqarinin miqdarının (paketin üzərində yazılıb) yağa yaxın olmasına diqqət edin. Böyük fərq varsa, bu, xəmirinizin quruluşu, əlavə etməli olduğunuz un miqdarı və s. effektləri.

Yeməkdə kərə yağı yerinə marqarindən istifadə etmək olar?

Yağ yeməyin quruluşuna təsir etmədiyi üçün kərə yağı yerinə marqarin istifadə etməyin heç bir zərəri yoxdur (sağlamlıqdan və daddan asılı olmayaraq).

Quru Yağ yoxsa Duru yağ?

Xəmirlərdə qatı yağ əvəzinə duru yağ istifadə edə bilərəmmi?

Kərə yağı və marqarinlərdən fərqli olaraq duru yağlar 100% yağdan ibarətdir. Bu səbəbdən tortlardan başqa xəmirlərdə bərk yağ yerinə yağdan istifadə xəmirdən gözlənilən nəticəni dəyişəcək. Tort çox miqdarda maye olan xəmir olduğundan, ona yağdan və ya marqarindən (yəni 80% yağdan başqa mayelərdən) maye lazım deyil. Bununla belə, xəmir, peçenye və ya tort kimi az maye xəmirlər qalxmaq üçün yağdan və ya marqarindən olan mayedən istifadə edir. Xəmir bişdikcə içindəki maye buxarlanır və arxada hava cibləri qalır. Bu, xəmirinizin daha qabarıq, peçenye və tort xəmirlərinizin isə daha xırtıldayan olmasını təmin edir. Qatı yağ tövsiyə olunan xəmirlərdə yağdan istifadə edirsinizsə, yemək çox çətin olan qalın xəmir və peçenye üçün özünüzü hazırlamalısınız.

Təbii ki, maye yağla hazırlanan xəmirlər də var. Yuxarıdakılar yalnız yağın tövsiyə edildiyi xəmir məmulatları üçün keçərlidir. Bir xəmir üçün qısaldılma tövsiyə olunursa, qısaldılmadan istifadə etməyinizə əmin olun.

Yeməklərdə kərə yağı və marqarin yerinə yağ istifadə edə bilərəmmi?

Yeməklərdə kərə yağı və marqarindən istifadə etməsəniz daha yaxşı olar. Kərə yağı və marqarin qabların quruluşuna qatqı təmin etmədiyi üçün onları yağla bişirmək çox daha sağlamdır. Ancaq ləzzət baxımından kərə yağı+maye yağı şorba və ya plovda yarı yarıya istifadə etmək olar. Unutmayın ki, istifadə etdiyiniz yağ növü düyüünüzün teksturasını dəyişəcək. Yuxarıda qeyd etdiyim kimi, kərə yağı və marqarinin tərkibində yağdan başqa mayelər olduğundan düyüyə əlavə etdiyiniz yağla bir az da su əlavə etməyi unutmayın. Bu səbəblə kərə yağı ilə hazırladığınız düyüdə istifadə etdiyiniz suyun miqdarını azaltmaqda fayda var. Əks halda, düyün şirəli ola bilər.