Almanın tərkibində C, A, K, B6 və E vitaminləri var. C vitamini qida ilə təmin edilməlidir. Yorğunluğu azaltmağa kömək edir, sinir sisteminin düzgün işləməsi və immun müdafiəsi üçün lazımdır, dəmirin udulmasını artırır. Tərkibindəki polifenollar sayəsində antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.
Qan təzyiqini tarazlayır, antioksidant və antikanserogendir. Tərkibində mis və C vitamini olduğu üçün hüceyrələri qoruyur və xərçəngin qarşısını alır. Armudun tərkibindəki pektin laksatif təsirə malikdir.
Tərkibindəki antioksidan komponentləri ilə orqanizmi qoruyan və yüksək miqdarda C vitamini ehtiva edən gavalı xəstəliklərə qarşı müqavimətimizi artırır. Gavalıda həmçinin A, K və B qrupu vitaminləri və sağlamlıq üçün faydalı olan bir çox mineral var.
Müxtəlif araşdırmalar bu antioksidanların prostat, mədə xərçəngi, kolon, ağciyər və döş xərçənginə müsbət təsir göstərdiyini göstərib. Nar qan damarlarını qoruyur və cavanlaşdırır, beləliklə qan dövranını yaxşılaşdırır və ürək-damar sağlamlığını qoruyur. Narın həm də xolesterin salıcı təsiri var.
Banan yatmazdan əvvəl yeyilə bilən meyvələrdən biridir. Çünki bananın tərkibində maqnezium və kalium var. Bu məzmuna görə əzələləri rahatlaşdırır və biz yatarkən daha rahat bədənlə yatırıq. O, həmçinin xoşbəxtlik hormonu olan serotonin və daha yaxşı yatmağımıza kömək edən melatonin istehsalını təmin edir.
Tərkibindəki yüksək lif sayəsində toxluq hissi verir və həzm sistemini gücləndirir, arıqlamağa kömək edir. Tərkibində A vitamini olduğu üçün sümük sağlamlığını qoruyur. Əsəbləri sakitləşdirir və yuxusuzluğa yaxşı gəlir. Şaftalıda olan kalium sayəsində qan təzyiqini tarazlaşdırır.
* Müntəzəm olaraq qoz istehlakı lipoprotein xolesterinin səviyyəsini azalda bilər. Yüksək LDL (pis xolesterin) ürək xəstəliklərinin əsas səbəbidir və qoz LDL-nin panzehiridir. * Qoz infarkt keçirən qan laxtalanma riskini azalda bilər. O, həmçinin damarları sağlam saxlayır.
Vitamin mağazası badam sevgini paylayır. Afrodizyak təsiri ilə cinsi gücü və istəyi artırır. Cütlükləri güldürür... Tərkibindəki Omeqa-3 ilə ürək-damar sağlamlığını qoruyan badamın faydaları saysız-hesabsızdır.
Sinir sistemi üçün faydalıdır
Tərkibində B6 vitamini olduğu üçün sinir sisteminin düzgün işləməsinə kömək edir. Ancaq çiy fındıq qovrulmuş fındıqdan daha faydalıdır.
Cəfəri tərkibindəki B9 vitamini artıq homosisteini zərərsiz molekullara çevirməyə kömək edir. Cəfəri müntəzəm olaraq istehlak edildikdə infarkt, iflic və ateroskleroz kimi ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaldır. Cəfəri dərinin təravətini və gözəlliyini qoruyaraq cavanlaşmaya böyük təsir göstərir.
Həm də K vitamini mənbəyi olmaqla ürək-damar sağlamlığını qoruyur. Kalium bədən mayelərini və qan təzyiqini tənzimləyir, maqnezium isə ürək əzələlərinin fəaliyyətini dəstəkləyir. Təvazökar bir karbohidrat mənbəyi olan kərəviz istehlak edildikdə enerji verir.
Tərkibindəki yüksək lif sayəsində toxluq hissi verir və həzm sistemini gücləndirir, arıqlamağa kömək edir. Tərkibində A vitamini olduğu üçün sümük sağlamlığını qoruyur. Əsəbləri sakitləşdirir və yuxusuzluğa yaxşı gəlir. Şaftalıda olan kalium sayəsində qan təzyiqini tarazlaşdırır.